8 Mart 2012 Perşembe


GÜMÜŞHANE KETESİ

Gümüşhane mutfağının turşuları,pestilleri,yufkaları en çok da ketesi ünlüdür.Tadını merak ediyorsanız haydi mutfağa kete yapıyoruzzz………
Şiran ketesi tarifi - http://www.bilgiara.com/bilgi/sfecf-siran-ketesi-tarifi/
Malzemeleri:
1 su bardağı un
yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

içini yağlamak için
5-6 yemek kaşığı margarin (eritilmiş ve soğutulmuş)

Tarifi:
  Derin bir karıştırma kabının içerisine unu havuz gibi eleyerek yerleştirelim. tuzu da ilave edip, harmalayalım.
yavaş yavaş suyunu da ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.İyice yoğrulan, haskıllanan hamurun ele yapışmaması ve kulak memesinden bir miktar daha sert olması gerekmektedir. İri greyfurt büyüklüğünde tek bir beze yapalım.

  İri yumruk büyüklüğündeki bezenin-pazının üstünü nemli bir bezle örterek en az 30 dakika kadar dinlenmeye, kıvam almasını beklemeye bırakalım.Dinlenen iyice özleşen hamuru tahta sininin üstüne, altına ve üzerine un serperek yerleştirelim.Bir oklavayla 50-55 cm çapında büyük bir yufka biçiminde açalım.Yufkanın üstüne 5-6 yemek kaşığı kadar eritilmiş ve ılıtılmış margarini kaşıkla gezdirelim.Sonra yufkanın gelişi hoş iki tarafını ortaya doğru katlayalım.Yine aynı katlı kısımları tekrar üstlerine katlayıp, 10-15 cm eninde uzun bir dikdörtgen yufka biçimine getirelim.Bu dikdörtgen yufkayı iki ucundan tutarak, spiral gibi, birbirlerinden ters yönlere doğru burarak uzatalım.Esnetilip, uzatılan ve yuvarlak burulmuş hale getirilen yufkayı kendi ekseni çevresinde içe doğru sarıp, bir salyangoz biçimini verelim.Salyangozun en dıştaki ucunu içe doğru sokuşturup, elimizle bastıralım.Hamuru bu şekliyle 15 dakika kadar bekletelim.Sonra üstüne elimizle bastırıp, biraz un serpip, oklavayla 30 cm çapında açalım.Kızdırılmış saç üstünde ya da yağsız tavada altını üzerini çevirerek iyice kızartalım.Keteyi servis tabağına aldıktan sonra sıcakken, üstünü katı yağla yağlayıp, servise sunalım.

afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder